Vad är Shiatsu?

Det är en japansk kroppsterapi med tusenåriga anor.

Fingertryck

Ordet shiatsu betyder fingertryck. "shi" betyder på japanska finger och "atsu" tryck.

Historik

Shiatsu bygger på den japanska massagen Anma, som har djupa rötter i det österländska tänkandet.Under de senaste tusen åren har anma kompletterats med kinesiska medicinkunskaper och västerländsk medicin, och på så sätt utvecklades en ny behandlingsmetod som i början av 1900-talet fick namnet shiatsu. Shiatsu bygger på samma princip som akupunktur, men i shiatsun används inga nålar.

Bilden visar Gallblåse- & Lever-meridianerna

Kinesisk medicin teori

Shiatsu grundar sig på läran om yin, yang och de, enligt kinesisk medicin, fem elementen: metall, vatten, trä, eld och jord som representerar olika tillstånd och organ i kroppen. Avsikten med en behandling är att nå balans mellan dessa. 

 

 

Hälsa/Läkning

Om du har ett speciellt problem, till exempel rygg-. nack, eller ledbesvär rekommenderas minst tre behandlingar.

Shiatsu kan med fördel kombineras med andra terapier till exempel akupunktur, kiropraktik och psykoterapi. Shiatsu (och andra terapier) är först och främst ett redskap, största delen av läkningen står du för själv.

Det här är en behandlingsform som arbetar med människan som helhet och hennes självläkande förmåga, och som framförallt inriktar sig på att behandla orsak istället för symptom.

Effekten blir gradvis djupare vid upprepade behandlingar. 

bl.png

Känsla/själkännedom

Ibland i läkningsprocessen kan dina symtom först kännas värre för att sedan förbättras. Det beror på att Shiatsu stimulerar kroppen till en utrensning. Om du med öppna sinnen försöker följa med och aktivt delta i din kropps läkningsprocess kan du lära dig saker om dig själv du inte hade en aning om. Uppmärksamhet på kroppens signaler kan också stimulera dig till ett mer balanserat liv, till exempel genom att äta bättre och motionera mer.

 

 

En Widget som på engelska förklarar ytligt en av de kinesiska teorierna.

Bara som kuriosa.

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)